top of page
Search
  • Writer's pictureViktória Ozoróczy

Gyula és környéke 1. - Bréda kastély fényjátékkal

Updated: Jan 14, 2023

Autóval 30 percre Gyulától, Lőkösházán található a Vásárhelyi-Bréda kastély, amit Vásárhelyi János, arad vármegye alispánja építtetett, ha minden igaz, akkor anyósa tiszteletére.

A kastély az 1806 körüli mocsár lecsapolás után megmaradt homokdombra épült. Az épület az olaszországi vicenzai Villa Capra (la Rotonda) mása (erről a kastélyban található makett és képek alapján is meggyőződhetünk. Az épület bejárata előtt oszlopos timpanonos portikuszok (oszlopcsarnok) állnak, amelye egyedülálló Európában. A kastély négyzet alaprajzú, eredetileg négy irányban szimmetrikus homlokzatú épület volt, azonban az utolsó tulajdonos a névadó Bréda Viktor az épülethez építtetett egy szobát, amit hálószobaként használt halálig. A bejárathoz két oldalról vezet fel út, amiről azt gondolná az ember, hogy biztos lovaskocsit koptatták régen, de ez már csak az utolsó tulajdonos kívánsága szerinti átépítés eredménye.

A Foucault-inga

Az épület központja a kör alakú kupolaterem (felső szintjén régen könyvtár volt, mellyel kapcsolatban a tulajdonos tervezi, hogy újra könyvekkel tölti meg), ezt a termet ölelik körbe az épület további helyiségei.

A kupolát kívülről egy négyzet alaprajzú, cseréptetővel fedett torony rejti, közepén egy folyamatosan működő Foucault-ingával. (a szerkezet a minél hosszabb működés érdekében egy hosszú kötélen lengő nehéz gömb alakú tárgy, amely mozgását Lőkösházán mágnesek segítik, különben néhány óránként megállna a szerkezet és újra kéne lendíteni. Mivel a lengés egy adott síkban folyik, az inga mégis elfordul a Földhöz képest - amit a gömb alján lévő hegyes végződés homokba rajzolt vonalai vagy jelen esetben az inga kilengésének helyének változása segít bizonyítani -, bizonyítja, hogy a Föld forog az inga alatt. Ezért érdemes látogatás elején megjegyezni az inga kilengésének helyét, hogy később érzékelhetővé váljon a változás. A változás kicsi lesz, hogy a Föld 23 óra 56 perc és 4 másodperc alatt fordul egyet, így az inga a sarkkörön 15 fokot mozdul el, míg az egyenlítőnél nem mozdul el ez a sík).


A gyűjtemény


A kastély eredeti tárgyai közül szinte semmi sem maradt meg, mivel a tulajdonos halála után feltehetőleg a volt komornyik tehervagonokkal vitte el a mozdítható értékeket és a megmaradt tárgyakat (kerítéstől a könyvekig) a helyi lakosok hordták szét. Kerítésből még tyúkól is épült, egy könyvet pedig egy helyi lakos, aki kisfiúként kapta a kastély egyik mesekönyvét, visszahozta eredeti helyére. Ezen kívül egy kanál és egy villa maradt meg a hatalmas vagyonból. Jelenlegi tulajdonosa mégis berendezte kastélyt az általa a világ különböző pontjain vásárolt tárgyakkal és azokat tematikusan kihelyezték, amit a látogatok meg is nézhetnek. Van baba, babakocsi, írógép és sok más gyűjtemény is.


Fényjáték sötétedés után

A kastély egész évben nyyitva van és minden nap, naplemente után különleges látnivalóval szolgál. A kertben egy magas építményből a kastély homlokzatára vetítenek fényjátékot. a 38 perces, két részből álló vetítés páratlan élményt nyújt. Mindezt két időjárásálló sátorban vagy jobb idő esetén a szabadban elhelyezett székéken ülve nézhetjük végig.

Hirdetés


Olívaolajos natúrkozmetikumok















Szamártejes natúrkozmetikumok









134 views0 comments
bottom of page