top of page
Search
  • Writer's pictureViktória Ozoróczy

Gyula és környéke 2. - A gyulai interaktív Almásy kastély


Harruckern János György

A gyulai uradalom a török hódoltság után elnéptelenedett, de Harruckern János György egy ausztriai iparos család sarja 30 éves szolgálatáért cserébe III. Károlytól kérte jutalmát, melyet a budai hévíz malmot vagy Békést, Csabát, Dobozt, Gyulát és még pár kisebb települést és pusztákat. Mivel akkoriban a budai malom értékesebb volt, ezért egy egész megyét kapott, melynek értéke 26 530 forint volt. A vármegyét újratelepítette magyar, német, szlovák és román telepesekkel.




A kastély tömbjét a János György fia, Harruckern Ferenc alakította ki a vár szomszédságában. I. Gróf Wenckheim József Ágoston feleségül vette a kastélyalapító Harruckern János György lányát Mária Cecíliát, ettől kezdve beszélhetünk Wenckheim kastélyról. József Ágoston az épületből igazi nemesi rezidenciát pedig unokája Wenckheim Ferenc építtetett. Lovárdával, egzotikus növényekkel teli télikertet is kapott a kastély. Fia II. Gróf Wenckheim József volt, akinek két fia is született, egyikük III. Gróf Wenckheim József Antal, másik Wenckheim Ferenc Szerafin Lipót volt, aki a Harruckern örökség gyulai részt kapta. Neki négy fiúgyermeke született, a legidősebb IV. Gróf Wenckheim József, akinek Gyula nevű fia mellett egy lánya született, Stefánia.

A kastély Wenckheim Stefánia Mária grófnő és gróf Almásy Kálmán házassága révén került az Almásy család birtokába. A gyulai árvíz utáni helyreállításokat ellenőrző Ferenc József és felesége Sissi ebben a kastélyban szállt meg. De nem csak 1857-ben járt a kastély épületében uralkodó, hanem már 1807-ben I. Ferenc és lánya, Mária Ludovika (aki később Napóleon felesége lett) illetve 1876-ban újra Ferenc József tett látogatást egy hadgyakorlat alkalmával. Sissi látogatása apropóján egy egész kiállítást szenteltek a hajdani császárnénak. Utazásait bemutató kiállítás, ami szintén kissé interaktívan (kisvasút megállókkal, nyitható ajtók az udvarhölgyek bemutatására, tőlük való idézeteken keresztül).

A kastély két tornya közül az egyikbe fel is lehetmenni. Felfelé menet ki lehet nézni az épületre felülről és fent a tetőkön át a várat is láthatjuk.






A kastélyban egy látogató központ került kialakításra Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai címmel. A kiállítás interaktív és betekintést nyújt a nemesi család, valamint egyedülálló módon a cselédség mindennapjaiba. Mivel a kastély berendezése a II. világháború alatt nagyrészt megsemmisült, ezért inkább multimédiás kerülnek bemutatásra az egykori eszközök, ruhák.


Interaktív felületek:

A cselédég körülményeit bemutató helyiségek:

A kamra és az asztalterítékek:

A kamrának használt földalatti helyiségbe hatalmas jétömböket vittek télen, melyek egész nyáron képesek voltak az ételt hidegen tartani, hogy mindig elérhető legyen a friss étel a család és vendégeik számára.

A nemesi életmódról betekintést nyújtó szobák:

Gyermekkor a kastélyban:


A történelem szomorú állomása is volt a kastély, 1849. augusztus 23-án 10 aradi tábornok ebben az épületben tette le az oldalfegyverét és indult el utolsó útjára az aradi vesztőhely felé.


Az utolsó Almásy-örökös, Alajos 1945 novemberében öngyilkos lett, öccse, Kálmán a világháború kitörésekor Angliában maradt. A II. világháború után a kastélyt államosították, az épületben szakmunkásképző iskolát, ápolónőképző szakiskolát és kollégiumot, majd csecsemőotthont helyeztek el.

Az 1960-as években a kastélypark nagyobb részén termálfürdőt alakítottak ki. A kastélyt az 1990-es években fokozatosan kiürítették.


Hirdetés


Kevesebb ránc, mély hidratálás a természet erejével


Az olívaolaj a növényi olajok közül a leghatékonyabb a szépségápolásban, mivel lipidjei leginkább hasonlítanak az emberi bőr lipidjeihez. Ennek köszönhetően mélyen behatol a bőrrétegekbe és hosszan hidratáltan is tartja.


39 views0 comments
bottom of page